woensdag 28 maart 2012

Ik zie, ik zie wat jullie niet zien..

Fawaka lieve vrienden!

Dit weekend zijn we naar Matapica geweest. Dit kustgebied met uitzicht op de Atlantische Oceaan krijgt 's nachts reuzenschildpadden op bezoek om eitjes te leggen en wordt bewaakt door kaaimannen. Wij hebben beiden gezien, aangeraakt en gehoord. Het was prachtig, echt niet te beschrijven in enkele woorden. Ook de weg die we met de boot aflegden was fenomenaal!
We sliepen daar in onze hangmatten en daardoor hebben we eigenlijk niet veel geslapen.




De tijd gaat heel snel voorbij. De dag is dan vaak veel te kort om alles wat ik wil doen te realiseren.
In mijn klas hebben ze geen didactisch materiaal. Wanneer ik dan bijvoorbeeld kloklezen of lezen geef, probeer ik het een beetje leuker te maken door materiaal mee te nemen naar de klas.
Zo heb ik nu al een klok en dobbelsteen uit afval gemaakt.

De kinderen zijn het niet gewend, maar vinden het wel heel leuk!
Ik mag ondertussen ook de hele dag lesgeven en dat is echt veel leuker.
Nu kan ik de kinderen veel beter begeleiden en kan ik zelf mijn dag indelen.
Het is zwaar en zeker niet te onderschatten, maar de lach op de kinderen hun gezicht maakt alles veel makkelijker. 












Morgen gaat de zesde klas van onze school op uitstap naar Fort Nieuw Amsterdam. Als stagiaire krijgen we opnieuw de kans om mee te gaan als extra begeleider. Daar schrijf ik volgende week dan meer over.
Vanaf dit weekend is het bij jullie al vakantie, bij ons is het nog een weekje langer wachten. Maar dat betekent ook dat mijn ouders en broer hier zaterdag al zijn. De tijd gaat echt snel!

Vele zonnige groetjes en kusjes aan iedereen!
Dorien

donderdag 22 maart 2012

Mooi, het leven is mooi!

Het wordt hier steeds warmer en warmer! De zon brandt echt!
Dan hebben we eigenlijk wel geluk dat we enkel koud water hebben om ons te wassen. Dat doet echt deugd.

Vorig weekend zijn we met de quad door de jungle gereden. Het was heel spannend en heel leuk!
Er bleken aapjes te zitten, maar die hebben we niet gezien. Soms leek het alsof ik in een scène van Tarzan terechtgekomen was. Echt heel mooi!
Na de quadtour konden we nog even Overbridge zien. Dat is een strand met heel veel palmbomen, lijkt een beetje op White Beach.

Ik probeer nu elke dag meer en meer les te geven in de klas. De leerkrachten geven mij vaak pas de dag zelf de les die ik dan meteen moet geven. Nu vraag ik elke dag enkele keren om enkele onderwerpen mee naar huis te mogen nemen. En dat begint stilletjes aan te lukken.
Maandag en dinsdag nam ik ook taaltesten af bij mijn leerlingen, zo kan ik enkele dagen per week werken rond zorg. De leerlingen spreken thuis vaak geen Nederlands en dat merk je aan hun niveau.

Daarnaast neem ik morgen ook een wiskundetest af van de hele klas, om zo ook hun niveau voor rekenen vast te stellen.

Zondag is Jasper aangekomen (en toen werd mijn broer 19!) en hij had brieven en tekeningen mee van de leerlingen uit de klas van Juf Hilde. Vandaag heb ik een schrijfles gegeven, zodat de leerlingen uit mijn klas een brief konden terugschrijven. Dit verliep moeizaam, maar ze waren zeer enthousiast.

Ik probeer zelf op voorhand enkele lessen te maken, die ik dan kan geven op een vrij moment.
Er wordt te weinig aandacht gegeven aan spelling, bleek uit de testen, daarom hoop ik om ook enkele spellinglessen te mogen geven.
We zien wel. Wanneer ik geen lesgeef, begeleid ik de leerlingen individueel.

Vrijdag zou er een personeelsvergadering zijn op onze school en we mogen deze bijwonen, ik ben benieuwd!

Omdat de onderdirectrice van onze school wist dat Jasper hier nu is en sportief is, vroeg ze of hij niet wou gaan voetballen met de ploeg van haar man. Het was wel grappig om te zien, Jasper leefde zich uit en de andere mannen vonden het leuk. Wij zullen de supportersbank wel warm houden! 

Verder gaat alles zijn gewone gangetje:
*naar school
*dutje na het middageten in de hangmat
*werken voor school of bezoekje aan het centrum
*bezoekjes krijgen van andere stagiairs

Dit weekend gaan we naar Matapica, daar gaan we kijken naar reuzenschildpadden die hun eieren leggen. Daar zitten blijkbaar heel veel muggen! Maar dat zal wel heel leuk zijn.
Later meer over de schildpadden.

Vele zonnige en zweterige zoenen aan iedereen!
(foto's volgen nog)

woensdag 14 maart 2012

We zitten hier al bijna een maand!

Holi Phagwa vorige week was nog heel gezellig. Al vond ik het hele gebeuren leuker op onze school dan in het Flamboyant park.

De vrijdag na Holi Phagwa was het ook school, maar in mijn klas zitten heel veel Hindoestaanse kinderen, deze zijn niet naar school gekomen. Daardoor had ik maar 18 leerlingen in plaats van 30. De leerlingen kregen dan ook geen les. Ik heb die tijd dan gebruikt om hier en daar te werken met leerlingen afzonderlijk.

Het niveau is niet heel hoog en er wordt niet gekeken naar de verschillen tussen de leerlingen, waardoor sommige leerlingen helemaal niet kunnen volgen. Tussen de lessen door probeer ik hen te helpen door samen repetities (toetsen) al spelend te leren. Hopelijk helpt het hen, ik probeer er voor te zorgen dat ik enkele dagen in de week extra begeleiding mag geven.

In het weekend hadden we geen echte plannen, dus hebben we zondag een stadswandeling gemaakt. Zo weten we nu ook welke gebouwen of plaatsen we voorbij fietsen. We hebben ook het pannenkoekencafé ontdekt, daar hebben ze hele lekkere pannenkoeken en poffertjes! Daar zullen we dus zeker nog eens teruggaan.

Maandag en dinsdag waren een gewone lesdag en vandaag zijn we naar de markt geweest. Er zijn heel veel verschillende markten, wij zijn naar de Kwatta Markt geweest. Ze hebben verschillende afdelingen, zoals 'Groenten en fruit' en 'vlees en vis'. De groenten zijn heel goedkoop. Ik heb bananen gekocht en tomaten, ze waren echt heel lekker. Daarnaast ging het lesgeven er vandaag andersom aan toe, de leerlingen gaven mij nu les in alle benamingen van groeten, fruit, vlees, vis,... terwijl dat ik dat anders doe in de klas. Het was heel leerrijk en gezellig, het zijn ook hele leuke leerlingen!

De leerlingen en onze taxichauffeur leerden mij ook al enkele woordjes:
*Foeroe: valsspelen
*abung: goed
*fawaka: hoe gaat het met u?
*Sa you wanni?: Wat wil je? Wat moet je van mij hebben?
*pé you go?: Waar ga je naartoe?
*mi go na oso: ik ga naar huis
*mi go sribi: ik ga slapen
*mi go roko: ik ga werken
*mi egue: ik ga weg
*dougla: een persoon met verschillende afkomsten (hindoestaans, javaans,...)
*Tamara: morgen
*sriebie swietie: slaapwel

Morgen ga ik testen of ik internet heb in mijn klas en op mijn school, want daar zijn blijkbaar enkele onduidelijkheden over. Wanneer ik internet heb, kan ik misschien skypen naar de klas van juf Hilde met mijn klas. De leerlingen uit mijn klas kijken daar heel erg naar uit!

De laatste dagen is het hier ook ontzettend warm!
Ik zou mij echt om het uur willen douchen!

Zaterdag gaan we een quadtour doen door de jungle,
zondag zitten we hier al een maand en is Jasper hier ook!
Vele groetjes aan iedereen en zonnige kusjes!

woensdag 7 maart 2012

Week 3: de tijd gaat snel

Amai, alweer een week voorbij!

Het lijkt alsof de tijd hier sneller gaat.

Dit weekend zijn we naar de Colacreek geweest. Dat is een plek aan een cola-kleurige rivier, net voorbij de luchthaven. Na een hele kleine regenbui hadden we stralend weer! We konden lekker uitrusten en afkoelen in het water. Het water ziet er bruin door de bladeren en andere natuurelementen die in het water terechtkwamen.

Na onze uitstap gingen we naar een kinderfeestje van een meisje uit onze school waar we stage lopen. En dat was echt een groot feest! Hier in Suriname komen naast de kinderen, ook de ouders, familie, buren en vrienden naar het kinderfeest. Er was een clown die iedereen entertainde. De meisjes droegen prinsessenjurken, er was een doornroosjeskasteel als verjaardagstaart en eten voor de hele Surinaamse bevolking!
De jarige kreeg veel pakjes maar maakte geen enkel open, dat is hier in Suriname onbeleefd en zo kan je de gever ook niet beledigen.

Maandag 5 maart hebben we 2u gewacht op de vreemdelingendienst om ons MKV (vervolg visum) in orde te brengen. Nu zouden we nog 1 keer moeten teruggaan en dan zou alles in orde moeten zijn, laat ons hopen!

En dan was het eindelijk zover! Dinsdag 6 maart was in België al begonnen, dat betekende dat ik dit jaar 28u jarig zou zijn! Mijn ouders, Jonas en Jasper wenste mij via skype al een gelukkige verjaardag en zongen ook 'Happy Birthday'. Nadien kreeg ik, na lang wachten door de trage internetverbinding, het filmpje van Jasper. Samen met al mijn vrienden en familie had hij een videoboodschap gemaakt waarin iedereen mij een gelukkige verjaardag wenste! Van begin tot einde heb ik geweend! Ondertussen heb ik het al 21 keer bekeken ;). In mijn valies staken al verjaardagskaarten van mijn familie en Laure.
Dat was enkel nog maar het begin!

Charlotte en Kim (mijn huisgenoten) zorgden voor ontbijt op bed, een versierde kamer, versierde living, versierde stoel en zelfgemaakte verjaardagskroon! Mijn dag kon niet meer stuk. De kroon droeg ik de hele dag, zo kon iedereen zien dat ik jarig was. In de klas hebben de kinderen voor mij gezongen en kreeg ik bloemen. Ik trakteerde mijn klas met oog-kauwgombollen en de leerkrachten met cake.
's Avonds hadden we een BBQ aan ons huisje met Lien, Margo, Charlene, Selome, Jonas, (andere stagiairs hier in Suriname), Chicko en onze huisbaas, we hadden alles versierd en gezorgd voor heel veel groentjes. Het was supergezellig en onze taxichauffeur Chicko zorgde voor de lekkere kippenboutjes!

Nadien kreeg ik van hen allemaal ook nog pakjes! Een Suriname-onderbroek en Suriname- t-shirt. Allebei heel mooi!
Als dessert hadden we natuurlijk verjaardagstaart met kaarsjes, deze was ook heel lekker! En omdat we heel veel eten hadden, is iedereen vandaag nog eens komen eten!

Morgen, 8 maart, vieren de Hindoestanen Holi Phagwa. Omdat er dan geen school is, vierden wij het vandaag ook al op school. Het is de bedoeling om de boze geesten weg te jagen en het begin van de lente te vieren. Dit doe je door met gekleurd poeder op elkaar te gooien en lekker te eten.
Na een grondige douchebeurt (met koud water...) hangt hier en daar nog steeds poeder.
Morgen zullen we het waarschijnlijk vieren in de stad.

Het weer is hier nu afwisselend, dus hopen we op steeds meer zon!
Tot volgende week met meer nieuws!
Alvast bedankt voor jullie reacties, dat doet deugd om te lezen!
Zonnige groetjes en kusjes aan iedereen!

(het duurt heel lang om foto's tussen mijn tekst te plaatsen, daarom plaats ik ze allemaal samen in de diavoorstelling)