vrijdag 27 april 2012

Terug naar school!

Jasper is zaterdag dan weer vertrokken naar België. Dat was een stomme afsluiter van onze vakantie en zoals voorspeld leek ik toen op de Blanche Marie watervallen. Maar de traantjes zijn alweer weg!

Zondag moest ik dan alles voorbereiden voor school, zodat mijn lessen van maandag zeker in orde waren. Maandag ging onze wekker weer af om 7u. Dat was toch eventjes pikken na een vakantie vol uitslapen. Maar al snel had ik weer zin om les te geven! Want hoekenwerk, lessen over België en lessen rond mijn eindwerk stonden op het programma!


Bij mijn aankomst op school werd ik hartelijk ontvangen door de leerlingen en overspoeld door hun verhalen over de vakantie. Nadien smeekten ze mij om nog langer te blijven dan 31 mei. Ze willen mij zelfs geld geven of hun valies maken en meekomen naar België.

De rest van de dagen verliepen al heel vlot. Het lesgeven gaat steeds beter en beter en voelt heel natuurlijk aan! Ook de kinderen zijn nu helemaal gewend aan mij en doen heel actief mee!
Volgende week komt onze stagebegeleidster uit Suriname naar ons kijken, hopelijk heeft ze nadien hetzelfde gevoel! In diezelfde week zou de klasfotograaf ook langskomen en ik mag samen met hen op de foto staan, ik ben benieuwd naar hoe dat hier zal verlopen.


 Het is hier nu heel erg warm en plots komt er regen uit de lucht gevallen. Dat zorgt gelukkig voor wat afkoeling. Daarnaast zorgt ook de ijsboer voor wat afkoeling. Enkele dagen in de week fietst er een ijsjesverkoper voorbij en dan belt hij met zijn fietsbel. Vandaag kochten we een ijsje en ze waren lekker! Die ijsboer mag dus nog eens voorbij fietsen!


Ik vertelde eerder al dat de klassen overstromen wanneer het hard regent. De school wil nu geld inzamelen voor de dakgoten, om die overstroming toch een beetje tegen te gaan en daarom organiseren ze een Cook Out. Samen met de kinderen worden er gerechten klaargemaakt en nadien verkocht. Door de Belgische stagiairs zullen er frietjes met balletjes in tomatensaus verkocht worden! Jullie zijn dus allemaal welkom vanaf 10u (15u jullie tijd). De dag nadien hebben wij, net zoals in België vrij, door de dag van de arbeid.

Momenteel dus geen spannende verhalen te vertellen, wie weet wat volgende week brengt!
Zon afwisselend met regen - kusjes!

vrijdag 20 april 2012

water, water, water

De vakantie is bijna gedaan en dat betekent ook dat de grote uitstapjes voorbij zijn.
Nadat ik vorig weekend afscheid nam van mijn ouders en broer, maakten we onze rugzak klaar om de grootste watervallen in Suriname te bezoeken.

Van maandag tot en met donderdag gingen we dan naar Blanche Marie. We zaten acht uur in de auto om naar het binnenland te rijden, na deze vermoeiende rit (met heel veel putten in de weg) kwamen we aan in Apoera. Dit dorpje is vrij verwesterd doordat men vroeger plannen had om hier een haven te bouwen. We zagen ook de aangelegde treinsporen en het treinstation dat nooit gebruikt werden.

Naast dit dorp bezochten we twee andere dorpjes waarin indianen uitrusten van hun weg naar stad (Paramaribo) en hun dorp of omgekeerd. Deze mensen leven wel heel primitief en in houten hutjes. 

Daar konden we ook souvenirs kopen.
Ik kocht een armband, oorbellen en een muziekinstrument allemaal gemaakt uit natuurlijk materiaal. We zouden ook een zandbank bekijken, maar het water stond te hoog, dit kon dus niet doorgaan. Maar door de boottocht zagen we wel Gyana (buurland van Suriname).



En dan kregen we uiteindelijk de watervallen te zien! Die zijn zo mooi, dat ik het eigenlijk niet kan beschrijven. We bezochten de moederwaterval en de massagewaterval. Deze laatste deed heel erg veel deugd! Hier kon ik echt uren blijven in zitten!








We dachten dat het niet veel spectaculairder kon worden na het bezoeken van die dorpjes en de watervallen. Totdat we plots een luid gebrul hoorden. We renden zo stil mogelijk naar de bomen aan de overkant van de rivier en daar zat een groep brulapen (de bruine vlekken)! Het was fascinerend om ze zo in het wild te zien.
Nadien vlogen er ook nog eens papegaaien voorbij. Op onze terugweg zagen we nog een andere groep aapjes, dit waren geen brulapen, maar de kleinste aapjes van Suriname. Deze konden we van heel dichtbij bekijken. Een mooie afsluiter van onze trip!




De tijd gaat hier zo snel, dat ik morgen alweer afscheid moet nemen, maar deze keer van Jasper.
Hij vertrekt morgenavond naar huis. Mijn ogen zullen dan misschien wel lijken op de Blanche Marie watervallen.

Vanaf maandag geef ik weer les, mijn hoekenwerk ligt al klaar. Hopelijk lukt het mij om hen dit allemaal aan te leren! Want ik heb nog maar een dikke maand en dan vertrek ik al bijna naar huis.
Hopelijk begint in België de zon al wat te schijnen, want hier is het ondertussen 31 graden.
Zonnige en zweterige zoenen!

vrijdag 13 april 2012

Na de regen komt de zon!

Fawaka!

De eerste week van de vakantie hebben we al heel wat regen over ons gekregen, gelukkig is het hier heel warm waardoor dat de regen deugd doet!
Het regenwater is ook warm (of toch warmer dan ons douchewater), waardoor we zelfs een regendouche konden nemen.








We deden ook al enkele daguitstapjes of brachten bezoekjes aan mensen:
*Vorige zaterdag werden we uitgenodigd door een leerkracht van onze school om bij haar te gaan eten. Het was heel gezellig en leuk om eens hun huis te zien.
*De dag nadien konden we onverwachts nog mee op jeepsafari. Het is schitterend om de natuur hier te zien. We reden ook langs een indiaans dorpje en daar zag ik een schooltje. Dat is niet te vergelijken met ons schooltje, veel kleiner en eigenlijk veel mooier.
*Maandag gingen we dolfijnen spotten, echt raar om die zo dichtbij te zien. Daarna brachten we ook een bezoekje aan een plantage, het leek alsof we minstens 40 jaar terug in de tijd gingen.

*Dinsdag stond Bergendal op de planning. Hier konden we over de Surinamerivier zwieren met een Deathride. Ook hier was de natuur schitterend!




*Omdat mijn ouders en broer graag nog eens de schildpadden en kaaimannen wouden zien, gingen we woensdag nog eens naar daar. Mijn benen staan opnieuw vol met muggenbeten, maar het is elke keer wel fascinerend om alles te zien. Nog voor mijn vertrek naar België zouden de schildpaddeneieren uitkomen, misschien kan ik dan nog eens terug.

*Gisteren brachten we een bezoekje aan het centrum en hebben we een beetje gewinkeld. Ik zocht naar boekjes in het Sranantongo, maar die vond ik nog niet.

Morgen moet ik mijn ouders naar de luchthaven brengen en dat zal raar zijn. Ik was het net gewend om terug bij hen te zijn en nu moet ik ze opnieuw een maand missen. Gelukkig bestaat het programma 'skype'.  Van mijn mama moet ik ook de groetjes doen aan al haar klanten, de verhalen zal ze al knippend wel aan jullie vertellen!

Dit weekend zal dus misschien een beetje triestig worden. Maar van maandag tot en met donderdag ga ik naar Blanche Marie, daar zou ik natuurlijke watervallen kunnen zien. Dit zullen jullie dan volgende week wel weer kunnen lezen.
En nadien ga ik opnieuw lesgeven, ik werk ondertussen aan een hoekenwerk, zodat ik wat extra tijd krijg om kinderen extra te begeleiden. Hopelijk werkt het.
Het einde van de paasvakantie zal ook betekenen dat we al voorbij de helft van onze tijd in Suriname zijn...

In België is het al bedtijd en hier beginnen we net aan het avondeten.
Sriebie Sweetie en vele zonnige kusjes aan iedereen!

dinsdag 3 april 2012

Paasvakantie!

Ook hier in Suriname hebben ze paasvakantie.
Deze begint nu donderdag (op witte donderdag) en duurt dan ook 2 weken, zoals in België.
Vandaag was al de laatste dag voor de vakantie, ze kregen hun rapport en vieren dan ook feest!
Morgen is het ouderochtend voor sommige leerlingen. Dit is ongeveer hetzelfde als ons oudercontact, maar hier komen enkel de ouders van leerlingen met een probleem tussen 8u en 10u. 
Dat mag ik morgen bijwonen.



Vorige donderdag zijn we met enkele stagiairs gaan bowlen.
Dat was heel leuk en heel goedkoop!  Maar hier en daar zat er toch iets fout in het systeem.
En vorige vrijdag gingen we met de zesde klas naar Fort Nieuw Amsterdam.
Het is er heel mooi en rustig. Je ziet er enkele voorwerpen en gebouwen uit de tijd dat ze het Fort gebruikten om de plantages te beschermen.



Vorig weekend ben ik mijn ouders en mijn broer gaan ophalen op de luchthaven. Na een misverstand rond hun huisnummer, mochten ze dan eindelijk het land binnen! Onderweg naar huis vonden we een winkeltje met mijn naam!

Nadien kwamen ze bij ons eten en Jasper had zijn vol-au-vent opnieuw gemaakt!
Sinds hun komst heeft het hier wel alleen nog maar geregend :).  Enkel vandaag begint de zon al een beetje te schijnen.


Zij hadden ook knutselwerkjes en filmpjes mee van de klas van juf Hilde.
Mijn leerlingen hebben ook iets gemaakt en waren heel erg enthousiast!
Een grote dank aan de leerlingen van juf Hilde en natuurlijk juf Hilde zelf ook! 

Verder staan er deze vakantie enkele tripjes op de planning.
Zo gaan we deze woensdag, na de ouderochtend, met alle leerkrachten naar de Klaaskreek.
Donderdag gaan we nog voor 1 dag met mijn ouders naar Matapica.
Dit weekend zou ik graag naar een zangvogelwedstrijd gaan kijken op het onafhankelijkheidsplein en de week nadien gaan we naar dolfijnen kijken en naar Bergendal.
Al deze verhalen schrijf ik volgende week hier dan neer.



Ook voor jullie allemaal een prettige vakantie!
Zonnige groetjes!