woensdag 30 mei 2012

Terug naar Belgenland


Dit weekend konden we dan toch nog op trip! We gingen samen met Karen, Jonas en hun lieve bovenburen naar Overbridge. Het was heel erg gezellig, gewoon rusten op het strand en af en toe afkoelen in de zee. Mooi als afsluiter van onze stage. 's Ochtends werd ik zelfs wakker gemaakt door een wilde papegaai! Zo kwamen mijn beide wensen uit. Want ik wou wilde apen zien (zag ik op Blanche Marie) en ik wou een wilde papegaai zien. Had ik maar meer gewenst!

Nu pas begin ik echt te beseffen dat ik deze week al terug thuis ben. Maandag brachten we onze fiets binnen. Plots stonden we voor de poort zonder fiets. Nadien kochten we nog de laatste souvenirs. Hopelijk past alles in mijn koffer!

Dinsdag stonden we veel te vroeg op. We mochten uitslapen, maar dat lukte niet. Misschien kunnen we dan op het vliegtuig wat langer slapen. Van die extra uren maakten we gebruik om al te beginnen aan onze koffers. Ons huis is echt rommelig nu. Er staan vuilniszakken voor al het vuil, er staan vuilniszakken voor de kleren die we achterlaten en ondertussen vinden we spullen van elkaar terug. De kasten worden leeggemaakt en de foto's van de muren. Plots is alles weer kaal, ik kan mij niet herinneren dat dit zo was in het begin. Ik ga de kamer misschien nog wel missen.

Nadien werden we uitgenodigd door juf Ilse om bij haar thuis te gaan eten. Het was heel erg lekker en heel erg gezellig! Ik ga ze echt missen. Gelukkig zien we ze straks nog een laatste keer.

Woensdag, onze laatste volledige dag in Suriname. Alweer te vroeg wakker geworden. Misschien door de stress dat er nog spullen in mijn koffers moeten en mijn koffers al vrij goed gevuld zijn. Nog even naar onze school om de leerkrachten te groeten en ons evaluatieformulier te krijgen. Het was raar om mijn klas terug te zien. Ik heb snel dag gezegd om het voor iedereen makkelijk te maken. Ik ga ze echt missen. Mijn evaluatie was zeer goed!

Straks maken we nog eten voor de Belgische avond en dan is het al 31 mei. We zijn zo goed als klaar om te vertrekken. Morgen om 17u45 (onze tijd, bij jullie is het dan 22u45) stijgt ons vliegtuig normaal op en we vertrekken rond 14u30 (bij jullie 19u30) naar de luchthaven. Wie onze vlucht wil volgen kan naar deze link gaan (pas vanaf morgen):
 http://nl.flightaware.com/live/flight/KLM714/history/20120531/2045Z/SMJP/EHAM

Zo, dit was het laatste bericht uit Suriname.
Tot binnenkort!
x

donderdag 24 mei 2012

Afscheid nemen bestaat niet!

Vorig weekend gingen we naar Bigi Pan en dat was heel mooi om te zien! We hadden ook geluk met het weer. Enkel 's nachts heeft het geregend. We hebben veel vogels gezien en in een hut op het meer geslapen. Dat is toch iets speciaals! Onderweg zagen we ook enkele dorpen en kregen we meer dan voldoende uitleg van de gids.

Ik hou de zakdoeken al klaar, morgen is het mijn laatste schooldag. Ik ga die leerlingen zo hard missen! De voorbije weken kreeg ik brieven en pakjes. Hieraan merk ik dat ook zij mij zullen missen. Gelukkig zijn mijn leerlingen al oud genoeg om brieven te schrijven en zelfs al om mailtjes te sturen. Hier in Suriname is facebook ook heel erg populair, misschien kan ik op die manier ook contact houden. We zullen wel zien.

Ik heb met elke leerling een foto genomen en heb deze laten afdrukken. Op de achterkant schreef ik een tekstje. Daarnaast gaan we ook pannenkoeken maken en snoepzakjes uitdelen. Verder zal ik veel wenen, knuffelen en kusjes geven. Door dit te schrijven, komen de tranen al in mijn ogen staan. Die drie maanden zijn zo snel gegaan, maar langs de andere kant blijkt het een hele tijd te zijn. Laat de laatste dagen dus nog maar iets langer duren.

Vandaag gingen we naar de Dierentuin om het einde van mijn stage nog leuker af te sluiten! Het was heel mooi weer en het leek net alsof we op vakantie waren. Er was veel eten, veel drank en iedereen deed waar hij/zij zin in had. Ik werd extra verwend door de kinderen. Zo kreeg ik vele knuffels, kussens en massages. Dat belooft voor morgen! De dieren in de dierentuin waren leuk om te zien, maar niet anders als in onze dierentuin.  Morgen gaan we nog naar kinderboekenfestival, ik ben benieuwd naar hoe het daar zal zijn.


Verder dachten we dit weekend naar Republiek te gaan, maar dit kan niet doorgaan. We zullen dus daguitstapjes maken en nog meer souvenirs kopen. Volgende week houden we op onze laatste avond een Belgische avond om iedereen hier te bedanken. Het worden nog drukke dagen!



Volgende week nog 1 blogbericht en dan kom ik naar huis!
Tot dan en zorg ervoor dat die zon niet weggaat!

donderdag 17 mei 2012

De laatste week als Surinaamse juf Dorien

Nog 2 weken en ik ben bijna terug in België. Langs de ene kant ben ik blij want ik wil iedereen graag terugzien. Maar langs de andere kant ga ik de leerlingen missen!

Vorig weekend was alvast heel erg leuk! Vrijdag gingen we naar de stad om al enkele souvenirs te kopen. Zaterdag gingen we kijken naar een naschoolse activiteit van een leerling uit de klas van Charlotte. Dit was een beetje teleurstellend omdat we niet echt welkom waren. Nadien waren we wel welkom bij Jonas en Karen. Zij maakten balletjes in tomatensaus en organiseerden een spelletjesavond. Het was heel erg leuk! Ik heb goed gelachen! Het was zelfs zo leuk, dat we pas heel erg laat in ons bed lagen.  En we hadden op zondag de zangvogelwedstrijd als uitstap gepland. Na een dikke 2u slapen en mijn mama een fijne moederdag te wensen, stonden we om 8u op het Onafhankelijkheidsplein. Het was niet heel erg spectaculair, maar ik ben blij dat ik het eens heb meegemaakt. Als ontbijt gingen we dan pannenkoeken eten. En als beloning voor het vroege opstaan brachten we opnieuw een bezoekje aan het zwembad en de warme douche! Kortom het was een geslaagd weekend!

Maandag drong het tot mij door dat ik begon aan de laatste twee weken lesgeven. De leerlingen werden boos en verdrietig. Maar na deze week gaan we mijn stage leuk afsluiten. Juf Ida (mijn mentor) organiseerde een uitstap naar de Dierentuin met veel eten, dus dat kan niet misgaan! En als laatste stagedag brengen we een bezoek aan het kinderboekenfestival.

Dinsdag kreeg ik ook een heel leuk berichtje van mijn mama: 'Jullie staan in de Flair! x'  Wij hebben hem nog niet kunnen vasthouden, maar zagen wel de foto al in het boekje! Zo cool! Met dank aan Jasper voor de foto natuurlijk!
Maar toen moesten we ook al afscheid nemen van Britt en Joke die terug naar België zijn... 
Gisterenavond hebben we al een afscheidspakje gekregen van juf Ilse. Een hele mooie armband en ketting! Ik ga haar missen als ik terug in België ben!

Dit weekend bezoeken we dan eindelijk Bigi Pan en misschien gaan we het laatste weekend naar Republiek. Vreemd dat dit allemaal op zijn einde loopt.
Tot binnenkort!

donderdag 10 mei 2012

Regenseizoen voor de laatste weken

De tijd staat hier niet stil!
Ondertussen is het regenseizoen begonnen. Dat zorgt ervoor dat we nu zon afwisselend met regen hebben. Soms regent het heel eventjes, soms duurt het enkele uren. Gelukkig is het hier nog lekker warm.

Vorige week kreeg ik bezoek van de Surinaamse stagebegeleidster. Ik kreeg een 7 op 10 voor mijn les. De leerlingen waren zo stil tijdens de les, dat ze zelfs geen antwoord gaven op mijn vragen. Dat maakte de les saai en stroef. Ik ben dus nog tevreden met dit punt, maar niet helemaal met de les. Natuurlijk gaat het ook stukken beter zonder al die stress. We hebben het overleefd!

Het voorbije weekend stond een tripje naar een zwembad in de stad op de planning. Dat voldeed aan al mijn verwachtingen! Het leek alsof we op vakantie waren in Turkije of Spanje! Een luxueus zwembad, een jacuzzi en een douche met warm water! Dit was het paradijs. Je moet dus ook geen twee keer raden naar de planning van dit weekend :) . We willen ook naar de zangvogelwedstrijd gaan kijken want dat is nog niet eerder gelukt.



Na deze week geef ik nog 2 weken les. Het is raar om te weten dat deze stage al op zijn einde loopt. Ik probeer nog zoveel mogelijk leuke activiteiten uit te voeren in de klas. Zo maakten we al een rap over Suriname tegen België.

Gisteren kreeg ik ook de klasfoto. Zien we er niet beeldig uit?


Verder gaat alles zijn gewone gangetje.
Naar school gaan, lesgeven, eten, wassen, eventueel kuisen en vandaag ook mijn papa een gelukkige verjaardag wensen! Jammer dat ik er niet 'live' kon bij zijn. Dit is de tweede verjaardag (ook die van mijn broer) die ik mis, maar ik haal ze wel allemaal in!

Willen jullie een kijkje in mijn Surinaams leventje als leerkracht?
Ga dan naar deze link: http://www.youtube.com/watch?v=zdXQUzPAeek

Tot volgende week met nog wat meer nieuws! 

donderdag 3 mei 2012

Er hangt krijt aan mijn broek!

Wanneer het heel erg druk is tijdens het lesgeven, let ik niet meer op de hoeveelheid krijt die aan mijn handen hangt. Op het einde van de dag is dat heel weinig, want alles hangt aan mijn kleren!

Maar eigenlijk zijn dat de leukste dagen. Je hebt geen tijd om eventjes te zitten of om eventjes de handen te wassen. Je moet doorgaan want er staat nog een heleboel op het programma. Omdat ik graag extra dingen toevoeg aan het lessenpakket, moet ik soms een beetje racen tegen de tijd! Zo wil ik graag veel lesgeven over België om extra te kunnen corresponderen met de klas van juf Hilde en krijg ik ook de kans om al hun filmpjes en foto's te tonen. Daarnaast zijn de leerlingen verzot op hoekenwerk. Mijn lessenrooster zit dus elke dag vol!



Maandag was het dan Cook Out. Onze balletjes in tomatensaus waren een succes! Eerst wilde die olie voor de frieten maar niet warm worden, gelukkig kwam de mentor van Charlotte ons snel helpen en maakten we frieten op een echt vuur! Heel spectaculair, niet zo Belgisch :) .
We haalden een mooi bedrag binnen en de leerlingen vragen al naar ons recept! Naast ons restaurant kon je ook Javaanse, Creoolse en Hindoestaanse gerechten krijgen.



Dinsdag hadden we ook hier een vrije dag door 'dag van de arbeid'. Het deed wel deugd na zo'n volledige dag koken. Enkel jammer dat het regenseizoen hier begonnen is en wij dus vaak aan ons huisje met afdak gekluisterd zijn... Daarom hadden we het idee om die avond een quiz te organiseren voor de andere stagiairs. Ik was de quizmaster en volgens mij heeft iedereen zich geamuseerd! Dan toch nog een leuke afsluiter op een dag vol met werk voor school. 

Vandaag moesten we onze les van vrijdag al indienen. Zo kan de stagebegeleidster deze al lezen. Ik begin toch al wat zenuwen te krijgen! Laat ons samen duimen voor een goed punt!

Morgen komt de klasfotograaf en krijgen de leerlingen uit mijn klas een vaccinatie. Ik ben benieuwd hoe dit allemaal in zijn werk zal gaan. Foto's zullen zeker volgen.

Verder staat er niet veel meer op de planning. Enkel dit weekend gaan we naar een zwembad met jacuzzi en douche met warm water! Dat is al twee maanden geleden, dat zal echt deugd doen! En voor het einde van ons verblijf planden we nog een trip naar Bigi Pan. Daar zouden we heel veel verschillende vogelsoorten zien en overnachten in een hut op het meer.

Ik breng jullie hiervan zeker nog op de hoogte!
Sreebie Sweetie!